Hyvinvoiva perhe ja lapsi – yhteiskunnan arvovalinta

Lapsista ja perheistä puhuttaessa me suomalaiset olemme monella mittarilla maailman kärkeä. Äitien ja lasten hyvinvointia ja tyttöjen asemaa koskevissa vertailuissa sijoitumme toiseksi, koulutusjärjestelmämme on kansainvälistä huippua ja oppimistulokset loistavia perhetaustasta riippumatta. Ja kaiken tämän lisäksi olemme vielä maailman onnellisin kansa. Voimme olla näistä tuloksista tyytyväisiä ja ylpeitäkin, mutta liiaksi emme voi jäädä niiden paisteesta nauttimaan, sillä varjossa näyttäytyy myös toisenlaisia asioita.

Osa vanhemmista uupuu, lapsiperheiden köyhyys kasvaa, nuoria syrjäytyy ja huono-osaisuus kasaantuu. Nämä ovat isoja huolenaiheita, joilta emme voi ummistaa silmiä vaikka olemmekin monissa asioissa onnistuneet.  Ongelmiin on tartuttava ja kehityksen suunta muutettava.

Lasten ja perheiden hyvinvointi on nostettava seuraavan hallituksen kärkiteemojen joukkoon.  Kyseessä on arvovalinta, jolla on suuri vaikutus maahamme ja tulevaisuuteemme. Edelliset sukupolvet tekivät sotien jälkeen suuren työn yhteiskunnan ja lähimmäistensä hyvinvoinnin eteen, monesti oman jaksamisensa ja hyvinvointinsa kustannuksella. Me jälkipolvetkaan emme voi elää täällä vain itseämme varten, emmekä saa kadottaa yhteisöllisyyttä.

Vanhemmuus on palvelutehtävä, josta ei voi erota tai irtisanoutua. Se rooli seuraa kantajaansa aina jossakin muodossa. Tehtävä on antoisa, mutta samalla haasteellinen. Vanhempien kasvatusvastuuta ei voi ulkoistaa yhteiskunnalle, mutta yhteiskunnan vastuulla on tukea ja tarjota palveluja perheille, jotka kokevat voimansa ja taitonsa riittämättömiksi tässä tärkeässä tehtävässä. Varhaiskasvatuksella ja perusopetuksella on myös oma merkittävä roolinsa osana hyvää lapsuutta ja nuoruutta.

Perheet ovat erilaisia ja perheiden elämäntilanteet monimuotoisia. Kaikkien tulisi kuitenkin olla tasa-arvoisia ja kaikkien tulisi voida elää oman näköistään arkea.  Lasten ja perheiden palvelut tulee rakentaa elämäntilanteiden ympärille kokonaisvaltaisesti eikä pirstaleisina paloina organisaation ja hallinnon ehdoilla. Tukea on oltava tarjolla mieluiten ennaltaehkäisevästi ja viimeistään silloin, kun huolet ovat vielä pieniä, olipa kyse sitten lapsen kehityksestä, rahahuolista tai parisuhteesta.

Vanhemmuutta tulee tukea ja siitä puhuttaessa tulee tuoda esille myös sen tuoma ilo. Emme saa syntyvyyttä nousuun, mikäli vanhemmuus nähdään yhteiskunnan ja yksilön silmissä turhan isona haasteena, rasitteena, yksinäisenä ja ilottomana tehtävänä. Perheiden ja lasten varhaisiin vuosiin tehdyt panostukset ovat säästöä tulevaisuuden menoista.

Katja Rajala (kok.)

eduskuntavaaliehdokas

Vaasa

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s