Lasten ja vanhusten hoiva – pelkkää rahastustako?

Surullisin ja järkyttynein mielin olemme saaneet seurata viimeaikaisia uutisia vanhustenhuollosta ja varhaiskasvatuksesta. Positiivista niissä on ainoastaan se, että epäkohdat tulevat nyt tietoisuuteen ja niiden korjaamiseksi voidaan lähteä tekemään töitä. Itse en ole kovinkaan yllättynyt, että olemme nyt tämänkaltaisen asioiden äärellä. Jo vuosien ajan yrittäjäjärjestöt ovat pyrkineet viestittämään palvelujen tilaajille eli kunnille siitä, että kilpailutusten tarjouspyynnöissä on painotettava myös laatua ja että palveluseteleissä hinta on määriteltävä kohdilleen. Tämän lisäksi on panostettava säännölliseen ja kasvotusten tapahtuvaan vuoropuheluun tilaajan ja palvelutuottajan välillä luottamuksen, laadun ja palvelujen kehittämiseksi silloinkin, kun kaikki menee hyvin. Monesti tämä lukee sopimuksessa, mutta jää kuitenkin tilaajan taholtatekemättä.

On täysin eri asia kilpailuttaa kopiopaperia kuin ihmisille annettavia palveluja. Palveluissa laatu koostuu monista eri tekijöistä, kuten tiloista, toimintaperiaatteista, sisällöllisistä painotuksista, ruoka- ja siivoushuollosta ja henkilökunnan koulutustasosta ja määrästä. Hyvä palvelukokemus syntyy vuorovaikutuksessa, jossa asiakas – lapsi tai vanhus – kokee fyysisen turvallisuuden lisäksi myös psyykkistä turvaa.  Omaisten ja vanhempien on myös voitava hoitaa omat arjen askareensa huolehtimatta, palveluntuottajaan luottaen.

Olen ollut perustamassa ja omistanut yksityisiä päiväkoteja ja tunnistan alan haasteet ja liiketoiminnan vaatimukset. Kokemuksesta tiedän, että on mahdollista yhdistää inhimillinen ja laadukas palvelu, hyvät työolosuhteet henkilökunnalle ja kannattava liiketoiminta, joka on toiminnan jatkuvuuden edellytys. Palvelun laatu on kiinni muista tekijöistä kuin siitä, mikä sektori sen tuottaa. Tarvitsemme nyt kaikkien toimijoiden yhdessä määrittelemät pelisäännöt. Resurssit on käytettävä viisaasti inhimillisyyttä unohtamatta.

Yhteiskuntamme tarvitsee julkisia toimijoita, yrityksiä ja järjestöjä yhdessä tuottamaan palveluja. Muutoin emme kykene vastaamaan palvelutarpeeseen. Tarvitsemme maan, jossa elämän ääripäissä yksilöstä pidetään hyvä huoli.

Katja Rajala (kok.)

eduskuntavaaliehdokas

Vaasa

http://www.katjarajala.fi

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s