Kauneus pelastaa maailman

Kauneus pelastaa maailman, totesi Dostojevskin Idiootti-romaanin päähenkilö, ruhtinas Myškin. Uskon, että monilla niskakarvat nousevat pystyyn moisesta väittämästä. Ja todellakin, maailma on täynnä isoja, vakavia asioita ja ongelmia. Miten hoidetaan terveyspalvelut, vanhustenhoito, ikäihmiset, eläkkeet, syrjäytyneet nuoret, työttömyys? Painavien asioiden listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tärkeitä asioita kaikki ja niiden eteen on tehtävä kovasti töitä.

Ihminen on kuitenkin psykofyysinen olento, joka tarvitsee monenlaisia asioita voidakseen hyvin. Perustarpeet ovat luonnollisesti etusijalla, mutta emme saa myöskään unohtaa kulttuurielämyksiä. Läpi historian ihmiset ovat luoneet taidetta, musiikkia ja näytelmiä kertoakseen muille jotain itsestään ja elämästään, opettaakseen, viihdyttääkseen, tai säilyttääkseen tietoa seuraaville sukupolville. Tälle on edelleenkin annettava sijaa ja arvostusta yhteiskunnassamme. Se on osa ihmisyyttämme.

Tutkimukset ja käytäntö ovat osoittaneet, että taide ja taiteellinen toiminta edistävät ihmisen psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia paitsi arjessa, myös osana hoitoprosesseja.  Esimerkiksi musiikin kuuntelu voi edistää aivohalvauksesta toipumista tai vähentää mielialalääkkeiden tarvetta. Iso-Britanniassa on jopa testattu erityistä taidereseptiä hoitomuotona kroonisista kivuista ja lievistä mielenterveysongelmista kärsiville ja saatu siitä hyviä kokemuksia.

Taiteen ja kulttuurin vaikutukset ovat moninaiset. Ne edistävät terveyttä, parantavat elämänlaatua ja tuovat onnellisuuden ja ilon kokemuksia. Kulttuuritapahtumiin osallistuminen luo lisäksi yhteisöllisyyttä ja jopa pidentää eliniän odotetta. Kulttuuria ei tulisikaan nähdä vain pienen hyväosaisen ryhmän ajanvietteenä, sillä siitä löytyy paljon käyttämätöntä potentiaalia meidän kaikkien hyvinvoinnin lisääjänä, jopa yhtenä osana hoitoprosesseja.

 

Katja Rajala (kok.)

eduskuntavaaliehdokas

http://www.katjarajala.fi

Vaasa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s