Palveluiden keskiössä ihminen

Sosiaali- ja terveyspalvelut koskettavat meitä jokaista jollain tavalla, olimmepa minkä ikäisiä tai missä elämäntilanteessa tahansa. Yksi keskeinen mittari näiden palvelujen toimivuudelle ovat lääkäripalvelut ja niiden saatavuus – miten nopeasti pääsemme lääkäriin, kun apua tarvitsemme. Toinen tärkeä mittari on tiedon kulku. Potilasta, siis asiakasta, harmittaa selitellä vaivojaan ja tarpeitaan moneen kertaan ja varmistella, että kaikki menee oikein, kun tieto ei kulje hoitavien tahojen välillä. Nämä kaksi asiaa jos saisimme kuntoon, olisimme onnistuneet jo paljossa. Uudet vaalit, verot tai hallinto eivät paranna ketään. Oikea-aikainen hoito sen sijaan parantaa. Otetaan siksi keskiöön ihminen.

Kirjataan uudet hoitotakuut ja ellei aikarajoissa pysytä, otetaan käyttöön palvelusetelit. Näin saadaan yritykset valjastettua julkisen terveydenhuollon rinnalle vastaamaan kansalaisten palvelutarpeisiin. Erityisen tärkeää on panostaa ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon ja ottaa järjestösektori tiukemmin mukaan tähän työhön.

Tulevasta sotemallista emme vielä tiedä, mutta sen tiedämme, että alueilla on paljon asiaan liittyvää tietoa ja se on hyödynnettävä jatkossa. Valmistelu ei saa valua hukkaan. Alueen ammattilaiset tuntevat myös seudun haasteet ja mahdollisuudet. Jatkossa heitä on kuunneltava entistäkin tarkemmalla korvalla. Ja palvelujen kehittäminen on aloitettava heti eikä vuosien kuluttua.

Rahoituspuolella meidän tulee panostaa siihen, että valtio saa riittävästi tuloja muutoin kuin velkaantumalla ja veroja kiristämällä. Yritysten toimintaedellytyksiä parantamalla saamme lisää työpaikkoja ja niiden myötä lisää tuloja ja hyvinvointia. Yritteliäs yhteiskunta löytää ratkaisut.

Katja Rajala (kok.) eduskuntavaaliehdokas Vaasa

http://www.katjarajala.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s