Yritteliäisyys elämää eteenpäin vievä voima

 

Yhteiskunta muodostuu yksilöistä. Omalla yritteliäisyydellään yksilö voi ainakin osin vaikuttaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin, yhteiskunnan kehittämiseen ja talouteen. Uskon, että meihin kaikkiin on koodattu yritteliäisyys. Se on ilmiselvää, kun seuraamme kävelemään opettelevaa lasta, joka välillä kompuroiden ja kaatuen sinnikkäästi nousee pystyyn uudelleen ja uudelleen, kunnes lopulta kävely muuttuu juoksuksi.  Se on käytännön yritteliäisyyttä.

Ihmisen koko elämä on yrittämistä eri asioiden parissa. Yritteliäisyys kantaa läpi elämän, mikäli meidän ympärillä on riittävästi ihmisiä, jotka uskovat meihin ja rohkaisevat elämän eri tilanteissa. Kannustusta tarvitaan etenkin silloin, kun kohtaamme vaikeuksia.

Joskus usko yrittämiseen oman elämän suhteen katoaa. Syynä voivat olla toisten teot tai sanat taihuono onni ja pettymykset. Tällöin on tärkeää, että yhteiskunta tarjoaa oikeanlaisia tukitoimia, jotka auttavat taas jaloilleen ja palauttavat uskon, että yritteliäisyys lopulta kannattaa ja omaan elämään voi vaikuttaa.

Yhteiskunnalle on tärkeää, että yksilöt ovat yritteliäitä, sillä se vie elämää eteenpäin niin yksilön itsensä kannalta kuin yhteiskunnan tasolla. Siksi on tärkeää, että etenkin kasvattajilla ja opettajilla on taitoa ja resursseja kannustaa lapsia ja nuoria yritteliäisyyteen. Heissä on tulevaisuutemme.

Tiedämme, että köyhyys ja sen mukanaan tuoma epätoivo, tai kotoa opitut vääränlaiset toimintamallit voivat siirtyä sukupolvelta toiselle. Siksi erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa henkilökunnan tulee valaa lapsiimme ja nuoriimme hyvän itsetunnon eväät, sekä ohjata itsenäiseen ajatteluun ja ongelmanratkaisuun. Varhaiskasvatukseen ja koulutukseenpanostaminen on mitä parasta ennalta ehkäisyä ja kustannusten säästöä. Ihminen, joka ei enää jaksa uskoa yritteliäisyyteen ja mahdollisuuksiinsa vaikuttaa omaan elämäänsä, on tappio yhteiskunnalle, mutta vielä suurempi häviö se on ihmisen elämälle.

Katja Rajala

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s