Työyhteisön vetovoimaa

 

”Taidan jäädä kesäksi Rovaniemelle”, totesi tyttäreni keväällä. ”Miksi et tule Vaasaan?”, kysyin juuri kandityötään valmistelevalta tyttäreltäni. Hänen vastauksensa yllätti minut täysin. ”Äiti, minulla on niin ihana työyhteisö, etten malta jättää heitä.” Ihana työyhteisö veti puoleensa, vaikka itse työ oli yksinkertaista liukuhihnatyötä hampurilaisketjussa. Työyhteisön merkitys voi joskus olla todella isossa roolissa.

Olen aina työnantajayrittäjänä nähnyt tärkeänä panostukset työyhteisöön. Ei se aina ole ollut helppoa, vaikeuksiakin on eteen tullut, mutta ei kyse ole mistään ydinfysiikasta. Työyhteisön hyvinvointi heijastuu suoraan palveluun. Erityisen tärkeää tämä on palveluissa, joiden kohteena on ihminen. Työpaikka on ensisijaisesti työn tekemistä varten, mutta merkityksiä on myös monia muita. Vietämme työssämme ison osan päivää. Työ antaa myös merkityksellisyyden kokemuksia ja mahdollisuuden toteuttaa ja kehittää itseään.

Hyvä työyhteisö ei ole vain yrittäjän, työnantajan tai esimiehen vastuulla. Jokainen sen jäsen omalla paikallaan, omilla puheillaan tai teoillaan, voi heikentää tai vahvistaa yhteistä hyvää. Kumpaa sinä haluat omalla paikallasi omassa yhteisössäsi vahvistaa? Se on valinta. Yhteisöllisyyden tunne on monen tekijän summa, josta jokainen vastaa. En ole ikinä oikein ymmärtänyt ihmisiä, jotka myrkyttävät omaa ”pesää”. Epäkohtia varmasti aina löytyy jokaisesta työpaikasta. Täydellistä ei ole olemassakaan. Oleellista on puhua epäkohdat auki niiden tahojen kanssa, jotka asioihin voivat vaikuttaa.

Tarvitsemme tätä hyvää positiivista puhetta, jotta alueemme yritykset saavat kaivattuja osaajia lisää, jotta seutumme näyttäytyy positiivisena ja vetovoimaisena. Yritysten vastuulla on huolehtia osaltaan hyvistä edellytyksistä työnteolle. Tiesitkö, että tutkimusten mukaan juuri pienissä yrityksissä työntekijät viihtyvät erityisen hyvin? Pk-yritysten toimintaedellytyksiin panostamalla luodaan alueellemme hyvää monella eri tasolla.

 

Katja Rajala

puheenjohtaja

Vaasan Yrittäjät

Kirjoitus julkaistu Vaasa Insider

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s