Uskalla nähdä suuria elämääsi

Olin hetki sitten katsomassa Kouvolan teatterissa yrittäjä Anu Pentikin elämästä tehtyä kantaesitystä; Anu Pentik – nainen, joka loi savesta maailman. Näytelmä oli avoin kuvaus yrittäjyydestä, rohkeudesta, intohimosta ja uskosta omaan tekemiseen yhdessä puolison kanssa. Esityksen jälkeen jäin pohtimaan sitä voimaa ja jopa pakonomaista tarvetta toteuttaa omaa unelmaa. Sisäinen intohimon palo kuljetti Anua päivistä, kuukausista ja vuosista toiseen, aina tähän päivään saakka. Tämä sama voima kuljettaa häntä edelleen eteenpäin uutta luoden, kenties vahvemmin, kuin koskaan. Menestys on tullut tekemisen tuloksena, ei sitä tavoitellen.

Näytelmä toi esiin sen, miten Anu jo hyvin nuorena naisena uskalsi nähdä isosti oman elämänsä mahdollisuudet siitäkin huolimatta, että lähtökohdat elämään olivat haasteelliset. Hän joutui ottamaan vastuun perheestä pienenä tyttönä äidin yllättävän kuoleman jälkeen. Kuitenkin rohkeus, ahkeruus ja luottaminen siihen, että omat siivet kantavat omaan unelmaan, on tuottanut tulosta. Toteutumiseen Anu on tarvinnut myös muita ihmisiä, jotka ovat mahdollistaneet etenemisen. Tarvitsemme toisiamme.

Pieninä lapsina meillä on mieli täynnä ajatuksia: näemme asioita luovalla tavalla, ihmettelemme, kyselemme ja uskomme, että olemme kykeneväisiä lähes mihin tahansa. Olemme jo syntyessämme varustettuna tietyn tyylisellä temperamentilla. Kasvatuksen kautta meille opetetaan elämän rajat ja tavat ja se, mikä on mahdollista.

Niin monesti arjen keskellä, viikkojen vieriessä kadotamme uskomme unelmamme toteutumiseen. Koskaan ei ole liian myöhäistä piirtää kuva mielen sopukoihin, määrittää askelmerkit, lähteä sinnikkäästi elämään oman näköistä elämää ja uskaltaa nähdä ne asiat, joita haluaa tavoitella. Matkan varrella tarvitsemme läheisiä, verkostoja, neuvonantajia, viisaita sanoja, rohkaisijoita, ystäviä, mitä milloinkin, sillä elämä on tarkoitettu jaettavaksi. Miltä tuntuisikaan unelman saavuttaminen, ellei jäljellä olisi ketään, kenen kanssa sen jakaa? Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo ja uskaltaa. Pysähdy, ota elämäsi kartta ja kompassi esiin ja tarkista, oletko menossa oikeaan suuntaan.

 

 

Katja Rajala

Vaasan Yrittäjien puheenjohtaja ja

Innopop Oy:n toimitusjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s