Yrittäjyys puhuttaa ajassamme runsaasti eri näkökulmista. Siihen kannustetaan, tuetaan ja koulutetaan. Jopa uusista opetussuunnitelmista löytyy yrittäjyyskasvatus. Yrittäjyys kiinnostaa ja vetää puoleensa. Suomen Yrittäjien Opiskelijasta yrittäjäksi 2019 -tutkimuksen mukaan joka kolmas korkeakouluopiskelija haluaisi valmistuttuaan yrittäjäksi. Ennen kaikkea yrittäjiltä odotetaan paljon, jotta Suomen talouskasvu saataisiin nousuun ja verovaroja palveluiden tuottamiseen. Yrittäjien tulisi ratkaista työttömyyden ongelmat, yksinkertaisesti vain kasvattamalla liiketoimintaa ja työllistämällä enemmän.
Uutta yritystä perustettaessa tarjolla on lukuisia neuvoa antavia tahoja ja kovaa faktaa. On ”näin perustat yrityksen” oppaita, kirjoja, yrittäjyys- kursseja ja yritysneuvojia arvioimaan liiketoimintasuunnitelmia. Saatavilla on lukuisia teoksia menestyksekkäästä johtamisesta, budjetoinnista, yrityksen ja palvelujen kehittämisestä sinisille vesille, markkinoinnin saloja unohtamatta. Alkava yrittäjä ei kykene edes sisäistämään kaikkea uutta tietoa. Uusi yrittäjä aloittaa intoa, ideoita ja voimaa uhkuen. Vuodet vaihtuvat, yritys kasvaa ja pysyy hengissä. Muu elämä etenee yrittäjyyden rinnalla. Kukaan ei kertonut miten olla yrittäjä vuodesta toiseen, jaksaa silloinkin, kun kukaan muu ei enää usko, eikä jaksa. Miten selvitä yksilönä yrittäjyyden haasteista, samalla läpi eläen myös elämän muut roolit?
Tulevassa kirjassani Yrittäjän Syke– Yrittäjänä elämisen taito avaan perusteellisesti yrittäjänä elämistä ja hengittämistä pitkäjänteisestä näkökulmasta. Yrittäjyys on kestävyyslaji. Omia yrittäjyyden tuntojaan kirjassa jakavat myös tunnetut yrittäjät. Opimme yrittäjyyttä oman kokemuksen kautta, mutta voimme myös voimaantua ja oppia toistemme tarinoista.
Katja Rajala
Yritysvalmentaja ja esikoiskirjailija
Innopop Oy